bigbamboo-blog,-serviranje-jaja-sajt

5 zanimljivih načina za SERVIRANJE JAJA deci

Kada su jaja u pitanju, odlična je činjenica da ih deca vole, posebno za doručak. Međutim, jednoličan doručak može da dosadi i učini da dete počne da odbija ovu namirnicu. Zato predlažemo 5 malo drugačijih načina za njihovu pripremu, kako bi doručak uvek bio zanimljiv, hranljiv i smazan. :)

 

TOST JAJE NA OKO

Potrebno – parče hleba, jedno jaje, malo ulja
Sredinu hleba izdubiti čašom, na tiganj sipati malo ulja, staviti hleb i u rupu izliti jaje. Peći obe strane hleba na nižoj temperaturi, kako bi se jaje ravnomerno ispeklo.

bigbamboo-blog,-serviranje-jaja-4

Jaja sadrže vitamin D kojeg najviše ima u jajima od domaćih kokošaka, iz otvorenog, prirodnog uzgoja.

 

PALAČINKA JAJE

Potrebno – jedno jaje, kašika brašna, po potrebi mleko ili jogurt
Viljuškom umutiti jaje, dodati brašno i mleko. Izliti u tiganj za palačinke, peći sa obe strane i puniti po želji.

bigbamboo-blog,-serviranje-jaja-5

Jaja su značajan izvor esencijalnih masti i proteina koji su deci potrebni za rast i razvoj. Mogu se davati bebama već od šestog meseca, prateći reakciju organizma na alergene.

 

OMLET SA POVRĆEM

Potrebno – jedno jaje, malo spanaća (ili povrće po želji), mladi sir, malo ulja
Jaje i spanać staviti u blender i sjediniti. Izliti u nauljen tiganj i peći sa obe strane par minuta. Uz omlet servirati mladi sir.

bigbamboo-blog,-serviranje-jaja-3

Boja ljuske jajeta ne određuje njegov kvalitet, nego vrstu kokoške koja ga je snela.

PUNJENO JAJE

Potrebno – jedno jaje, kašika gustog jogurta ili pavlake, povrće po želji (šargarepa, bundeva, karfiol, brokoli, batat…)
Skuvati jaje, preseći ga, izvaditi žumance i pomešati ga sa jogurtom i izblendanim kuvanim povrćem. Sa dobijenom smesom puniti “korpicu” od belanca. Kombinujte vrste povrća i dobićete zanimljive boje fila za punjenje.

bigbamboo-blog,-serviranje-jaja-1

Zbog velikog broja jela u kojima je glavna ili sporedna namirnica, jaje važi za jednu od najpraktičnijih namirnica na svetu.

ZANIMLJIVO KUVANO JAJE

Potrebno – kuvano jaje, kuvano i sveže povrće
Tvrdo kuvano jaje iseći na delove i zajedno sa povrćem servirati ih u zanimljivim oblicima.

bigbamboo-blog,-serviranje-jaja-2

Svežinu jaja možete testirati u čaši vode: sveža jaja tonu ka dnu, a starija se dižu ka površini. 

 

U pripremu ili serviranje obroka uključite vaše mališane. Provodićete više vremena sa njima, upoznaće razne namirnice i verovatno sa većom slašću pojesti svoj obrok.

 

Autor teksta: Marina Milanović, diplomirani nutricionisata – dijetetičar

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *