bigbamboo, bambus trava

Da li je bambus drvo ili trava?

Ovo pitanje je veoma često, a odgovor na njega izaziva čuđenje i oduševljenje u isto vreme.

Zbog toga što pomisao na bambus uglavnom izaziva slike žbunja ili većih i manjih stabala, mnogi ga svrstavaju u grupu drveća. Međutim, ova čudesna biljka po botaničkoj klasifikaciji pripada porodici TRAVA – POACEAE (Gramineae).

bigbamboo,-bambus-trava1

Bambus kao travu, u naučnu klasifikaciju prvi je uveo nemački botaničar Charles Kunth, davne 1815.godine.

Ovo je jedina vrsta trave na svetu koja može obrazovati pravu šumu.

Upravo zbog toga, vrste bambusa koje liče na drveće, često su nazivane “bambus-drvo”. Međutim, postoji nekoliko bitnih osobina koje dokazuju da ova biljka ne pripada porodici drveća.

Prva, najuočljivija osobina koja izdvaja bambus iz grupe drveća jeste da stablo bambusa nema koru. Umesto kore, površina bambusa je veoma glatka, a u ranoj fazi rasta štite je sitni i brojni listovi koji izrastaju iz svakog članka stabla.

bigbamboo,-bambus

Bambus nema vaskularni sloj kambijuma provodna tkiva koja se pružaju duž celog stabla do vrha grana, kao što je to slučaj kod drveća. Taj sloj omogućava drveću da stalno raste u visinu i širinu.

S druge strane, bambus doseže svoju punu visinu u toku samo jedne sezone rasta – jedne godine. Tokom sledećih godina života, bambus samo uvećava broj svojih grana i lišća, bilo da je niskog ili visokog rasta.

Da li je “srećni bambus” – bambus?

U cvećarama i rasadnicima ćemo je uvek pronaći pod imenom SREĆNI BAMBUS ili KUĆNI BAMBUS, ali – da li je ova biljka zapravo bambus?

bigbamboo,-bambus-trava2

Iako je po izgledu gotovo identična većini vrsta bambusa – ova biljka nije u istoj klasifikacionoj grupi sa njim. Naime, ona pripada rodu dracena –  Dracaena Sanderijana.

To naravno ne umanjuje njenu lepotu i vrednost, posebno ako imamo u vidu duboko verovanje da donosi sreću i blagostanje. Zbog toga, obavezan je deo enterijera kuća koje su opremljene po feng šuiu, a često se poklanja za proslave useljenja u nove prostore.

 

Činjenica da bambus pripada vrsti trava, njegovim osobinama daje još veću vrednost, svrstavajući ga u neverovatnu, sjajnu i posebnu vrstu života naše prelepe planete.

 

Autor – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

 

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.