bigbamboo-blog,-alergije-na-hranu

Alergija na hranu kod dece i polazak u vrtić i školu – korisni saveti za roditelje

Jedan od najvećih strahova roditelja deteta sa alergijom na hranu i drugim ograničenjima u ishrani je ishrana van kuće. Kako dete najveći deo dana provodi u vaspitno – obrazovnim ustanovama, vrtiću ili školi i tamo jede minimum jedan pa do četiri obroka u toku dana, za roditelje je septembar i polazak deteta sa alergijama na hranu u vrtić ili školu, veoma stresan period.

Da li će moje dete bezbedno jesti?

Da li će se moje dete previše razlikovati od druge dece?

Da li će moje dete slučajno ili namerno uzeti nešto što ne sme da jede?

Sve su to pitanja koje roditelj deteta sa alergijama na hranu i drugim ograničenjima u ishrani sebi postavlja.

U ovom tekstu pokušaćemo da odgovorimo:

Na šta treba obratiti posebnu pažnju?

Kako iskomunicirati problem između deteta, vaspitača i osoba nadležnih za ishranu?

Kako se pripremiti i kontrolisati ishranu?

bigbamboo-blog,-alergija-na-hranu

Priprema

Ono što roditelj deteta sa alergijama i ograničenjima u ishrani treba da uradi pre nego što dete krene u vrtić ili školu je da kontaktira direktora/pedagoga škole ili upravnika vrtića i obavesti ih o različitosti u ishrani. Iako pri upisu uglavnom postoje upitnici o zdravstvenom stanju deteta, oni se retko kad uzimaju za ozbiljno kada je hrana u pitanju, čak i kada se radi o predškolskim ustanovama u kojima postoje četiri obroka. Zbog toga je lični kontakt sa odgovornim licima veoma važan deo organizacije dalje ishrane.

Nabavite lekarsku dokumentaciju

Ovo naročito važi kada su vrtići u pitanju. U vrtićima je kontrola ishrane na nešto višem nivou, jer se radi o ustanovama gde je ishrana  prilagođena deci uzrasta do 7 godina.

Kod dece tog uzrasta alergeni se često menjaju, pa je potrebno da za svaku promenu alergena dostavite lekarski izveštaj koji potvrđuje testove. Na primer, ukoliko je dete jedne godine imalo alergiju na protein kravljeg mleka, a druge godine je ova alergija prestala – donesite lekarsku dokumentaciju sa poslednjeg testiranja kako bi dete nesmetano koristilo namirnice koje su dozvoljene.

Posebna nega

Deca sa alergijama na hranu često imaju problem sa kožom, odnosno atopijski dermatitis, čiji je glavni simptom – svrab kože. Zbog toga deca sa atopijskim problemom kože treba da budu za nijasnu lakše obučena, kako u vrtiću, tako i u školi, kako se ne bi nepotrebno znojila i pogoršala simptome atopijskog dermatitisa.

S druge strane – uvek pripremite detetu emolijentnu kremu kako bi koža i u toku dana bila hidrirana. Ukoliko je dete u vrtiću, zamolite vaspitačicu ili sestru na preventivi da to uradi umesto deteta.

Dodatne mere

Deca sa alergijom na hranu u našoj zemlji nisu zdravstveno zaštićena kada su van medicinske ustanove. Adrenalinske injekcije ili epi-pen, koji se koristi prilikom najtežeg stepena alergijske reakcije postoji svuda u svetu, u slučajevima kada do reakcije dođe na bilo kom mestu i u bilo koje vreme, ali kod nas nisu dostupni. Zbog toga je od izuzetnog značaja doneti antihistaminik sestri na preventivi u vrtiću, učiteljici u školi, jer on može ublažiti reakciju dok hitna pomoć ne stigne.

Praćenje

Pratite ono što dete jede u vrtiću, kako podnosi hranu iz vrtića i da li je hrana prilagođena njegovim potrebama. Pitajte vaspitačicu s vremena na vreme kako dete jede i kako reaguje na različitost u ishrani.

Takođe, pratite jelovnik ostale dece, kako biste znali da li vaše dete ima problem ukoliko primeti drugačiju vrstu hrane kod dece u grupi i da li postoji  eventualna diskriminacija zbog različitosti.

bigbamboo-blog,-alergija-na-hranu

Razgovarajte sa detetom ponovo i ponovo

Hrana bez alergena može izgledati isto kao ostala hrana. Veoma je važno razgovarati sa detetom o njegovoj bezbednosi i zavisno od uzrasta, komunikaciju prilagoditi detetu. To ne znači da treba da sedi za odvojenim stolom, ali mora da zna da ne sme da dodiruje tuđu hranu i da jede hranu koja nije proverena.

Deljenje informacije

Razgovarajte sa učiteljicom i zamolite je da na roditeljskom sastanku i ČOS-u saopšti o specifičnim alergijama koje vase dete ima i time skrene pažnju na ishranu tokom odmora i izbacivanje jednog od najjačih i najopasnijih alergena – kikirikija. Takođe, deljenjem informacije o alergiji vašeg deteta podstiče se razmišljanje o ishrani na rođendanima i dečijim okupljanjima i koristiće vašem detetu. Što više ljudi zna za specifičnost u ishrani i što više se o tome priča – vase dete je zaštićenije i bezbednije. A može se desiti i da druga deca i roditelji imaju toliko razumevanja i saosećajnosti da vaše dete dobije slatkiš na rođendanima koje sme da jede (iako je to stvarno retkost).

Kontrola

S vremena na vreme podsećajte vaspitača, učitelja i razrednog starešinu da vaše dete ima problem sa hranom. Živimo u vremenu kada brzina protoka informacija često utiče na važnost iste. Zbog toga je uvek bitno naglašavati značaj problema u ishrani kako bi prosvetni radnici uvek bili na oprezu.

 

Podelite u komentarina vaša iskustva i šta biste istakli kao važno na ovu temu?

 

Autor – Snežana Šundić – Vardić, urednica portala Alergija i ja

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

1 reply

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.