bigbamboo, gde raste bambus

Gde raste bambus?

Zbog toga što se najčešće sreće i koristi u zemljama istočne Azije, uobičajeno je mišljenje da je to jedino prirodno stanište biljke bambus. Međutim, da li je baš tako?

GDE RASTE BAMBUS?

Prirodna staništa bambusa se nalaze na 5 kontinenata: U Aziji, Africi, Severnoj i Južnoj Americi, kao i u  Australiji. Bambus ne raste jedino na Anktartiku i u Evropi. Slučajno ili ne, ali samo na Anktartiku i u Evropi nema ni dijamanata.

Bambus raste u tropskim i suptropskim delovima Azije, Afrike i Južne Amerike, šireći se severnije na područja USA, Kine i južno ka Patagoniji. Takođe, bambus raste i u severnom delu Australije.

Bambus se može naći u šumama kao sekundarna, ali u nekim slučajevima, on je i dominantna biljka. Takve šume se nalaze u severnoj Indiji i planinskom delu istočne Afrike, gde postoje područja od nekoliko hiljada kvadratnih kilometara pod bambusom.

Bambus može podneti ekstremne klimatske uslove koje većina biljki ne može. Neke vrste mogu rasti u područjima na 4000 metara nadmorske visine, u Andima i na Himalajima, dobro podnoseći razređeni vazduh i temperaturu do -20 stepeni Celzijusa.

Suma-bambusa-u-Japanu

šuma bambusa u Japanu

Zbog svoje prilagodljivosti i minimalnih zahteva u pogledu rasta i razvoja, bambus danas možemo sresti na mnogim kontinentima sveta. To je sreća i izuzetna privilegija, posebno ako se zna koliko mogućnosti i benefita planeti donosi ova biljka. 

 

Autor: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.