eco friendly ideja, vodeća pic, bigbamboo

Jednostavne ECO FRIENDLY ideje za opremanje KUĆE. Probajte!

Jednostavne ECO FRIENDLY ideje mogu zaista dovesti do velikih promena u životu svakog čoveka. Ako želite da svakodnevicu u vašoj kući oplemenite detaljima koji će je učiniti eco friendly, a ne znate odakle da počnete –  evo BigBamBoo predloga. Zahtevaju mala ulaganja i minimalan trud, a donose veliki osećaj zadovoljstva.

SOBNE BILJKE

Prozore, uglove, sto u dnevnoj i radnoj sobi, ili neko drugo mesto u kući možete ukrasiti biljkama koje apsorbuju ugljen dioksid, proizvode kiseonik i pročišćuju vazduh. One koje se posebno izdvajaju u ovim sposobnostima, su sukulenti – biljke debljih, mesnatih listova koje su veoma lake za održavanje, dekorativne i simpatične.

biljke, eko ideje, bigbamboo

PREDMETI ZA KUĆU

Pri kupovini predmeta za svakodnevnu upotrebu i opremanje kuće – birajte one koji su napravljeni od prirodnih materijala: drveta, metala, pamuka…

korpice, eko ideje, bigbamboo

Stolice, korpe, dekorativni predmeti, pa sve do polica, tepiha i većih kućnih stvari – uvek možemo da izaberemo u zdravoj, eko varijanti. Takođe, i predmete za svakodnevnu upotrebu, posebno one koji se redovno koriste i troše – možemo birati po ECO FRIENDLY osobinama.

kuhinja, eko predlozi, bigbamboo

Izbor zero waste posuđa, escaja i ostalih predmeta koji nam služe za ishranu – učiniće da se osećamo sigurnim i veoma srećnim zbog svoje eko uloge u čuvanju prirode.

set panda, eko ideje, bigbamboo

NAMEŠTAJ

Ne mora uvek novo. I stari, reciklirani nameštaj (kao i predmeti) ima svoje prednosti. Pored toga što štedimo resurse i čuvamo prirodu, stari nameštaj je i moderan, u kuću donosti rustičnost i daje toplinu celom enterijeru.

reciklirani nameštaj, eco friendly ideje, bigbamboo

DEČIJE IGRAČKE

Domovi u kojima rastu deca često sadrže ogromne količine plastičnih igračaka koje se ne mogu reciklirati. Zato su igračke od drveta i ostalih prirodnih materijala najbolji izbor. Ne samo da čuvaju zdravlje planete, nego i dece, jer pružaju sigurno okruženje za igru i odrastanje.

pino kocke, eko ideje, bigbamboo

LIČNA HIGIJENA

Umesto preparata za ličnu higijenu čiji se sastav i ambalaža odlikuju veštačkim poreklom, probajte ručno pravljene, eko varijante ovih proizvoda kojih sve više ima u manufakturnoj proizvodnji. Prirodne sapune, kreme, dezodoranse… lako je napraviti i u kućnoj varijanti.

prirodni sapuni, eko ideje, bigbamboo

HIGIJENA DOMA

Hemijski proizvodi za čišćenje kuće se mogu zameniti sa prirodnim varijantama. Soda bikarbona, limun, sirće, apotekarski alkohol, etarska ulja… su eko alternativa.

eko hemija, eko ideje, bigbamboo

Probajte novi način ručnog pranja sudova: sapunom za tu namenu i prirodnim sunđerom – lufom. Pogledajte u videu kako to izgleda.

ECO FRIENDLY KUPOVINA

U nabavku namirnica ponesite platnene torbe i cegere, ili korpe od pruća.

platneni ceger za kupovinu, eco friendly ideje, bigbamboo

Veoma su atraktivne, dugotrajne i pružaju osećaj zadovoljstva zbog uštede velikog broja plastičnih, jednokratnih kesa.

korpe od pruća, eco friendly ideje, bigbamboo 1

Čak i kesice za kupovinu namirnica na merenje mogu biti eco friendly. Mogu se kupiti, ali i napraviti od starih zavesa i drugih lakih, prozirnih materijala.

mrežice za namirnice, eko predlozi, bigbamboo

ŠTEDNJA ENERGIJE

Termostat i regulatori temperature u sistemu za grejanje su odlične opcije za uštedu energije. U isto vreme održavaju optimalnu temperaturu u svim prostorijama. Solarni paneli i eko varijante sistema za grejanje su malo zahtevnije ideje o eko stanovanju, ali dobrodošle ukoliko ste spremni na realizaciju.

termostat, eco friendly ideje, bigbamboo

KOMPOSTIRANJE

Možda je baš sada pravo vreme da počnete sa kompostiranjem. Ostaci biljnih namirnica će se jednostavno pretvoriti u hranljivu zemlju, a količina svakodnevnog otpada drastično smanjiti.

kompost, eco friendly ideje, bigbamboo

SADNJA VIŠEGODIŠNJIH BILJAKA

Vaše dvorište ili terasu možete oplemeniti sadnicama. Drveće, voćke, četinari i druge trajnice daju nam uvek mnogo više nego što traže.

posadi drvo, eco friendly ideje, bigbamboo

Male eco friendly promene u našoj kući bude u nama svest o važnosti eko pristupa u svim segmentima života. Osećaj sreće i zadovoljstva koji nas prati tokom ličnog eko unapređenja, neopisiva je motivacija da se još više trudimo i uskladimo svoj život sa zakonima prirode.

 

Koji predlozi iz teksta vam se najviše sviđaju?

Podelite u komentarima i vaše ideje za unapređenje eco friendly svakodnevice.

 

Autor: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.