BigBamBoo-proizvodi od bambusa, alergija na hranu

Kako naučiti dete da ne sme da jede određenu hranu, zbog alergija?

Život sa alergijama na hranu u detinjstvu ume da bude prilično komplikovan. Na svakom koraku su grickalice i nedozvoljeni slatkiši: u gradu, na ulici, na putovanjima, u restoranima, rođendanima.

Upravo zbog ovih izazova, alergolozi i pedijatri su primetili da su deca sa alergijama i intolerancijama na hranu emotivno inteligentnija, jer zbog edukacije i uzdražavanja bolje nauče kontrolisati svoje emocije.

bigbamboo-blog,-kako-naučiti-decu

Kada je pravo vreme da započnete edukaciju o nedozvoljenoj hrani?

Prvi korak edukovanja deteta sa alergijom na hranu kreće od pojave prvih simpotoma alergija.

Kada dete prvi put oseti da je unošenjem određene namirnice prouzrokovalo reakciju – kreće i edukacija. Bilo da je rekcija kožna ili su simptomi uzrokovali gastroenterološke ili respiratorne probleme, deci sa alergijama ili drugim intolerancijama u ishrani treba objasniti da su simptomi izazvani unošenjem pogrešne hrane.

Drugi korak edukacije kreće sa dijagnostikovanjem alergija.

Kojeg god da je uzrasta, dete sa alergijom na hranu je već posle prve reakcije svesno da je pojedina hrana “opasna”. Međutim, u ranom uzrastu nije lako odrediti koja hrana je nedozvoljena. Čak i posle testiranja i dijagnostikovanja, nikada niste 100% sigurni da li je neka hrana potpuno sigurna. Zbog svega toga veoma je teško utvrditi određena pravila, pa je najbolje naučiti dete da se uvek pre probanja određene namirnice konsultuje sa roditeljima.

Koraci edukacije po uzrastu deteta

Jedno od glavnih pravila je – NIKAD NIJE RANO POČETI SA EDUKACIJOM.

Rani period

Jedna od pozitivnih stvari u najranijem periodu u odnosu na period kada su deca starija, je da su tada deca uvek pod našom, roditeljskom kontrolom. Često deca sa ograničenjima u ishrani umeju da budu mnogo odgovornija prema tome nego što su kasnije. Razlog razumevanja sopstvenog problema delimično leži i u strahu od reakcije.

Još dok su deca veoma mala, treba ih učiti sledećim pravilima:

 • da ne uzimaju nepoznatu hranu;
 • da ne uzimaju hranu od drugoga;
 • da obavezno treba prati ruke pre i posle jela;
 • da uvek treba tražiti dozvolu od mame i tate.

Već sa manje od godinu dana deca sa alergijama mogu znati da postoji dozvoljena i zabranjena hrana. Ovo saznanje je naročito istaknuto ukoliko je beba preživela alergijsku reakciju ili bilo kakvu neprijatnost koja je povezana sa alergijom.

U periodu između druge I treće godine deca već mogu odbijati hranu za koju nisu 100% sigurni kada se nalaze u drugom okruženju, a između četvrte i pete godine, da zahtevaju poziv ili kontakt sa roditeljem kako bi proverili hranu koja im je ponuđena, na primer u vrtiću ili na ekskurziji.

Predškolski uzrast

U predškolskom periodu deca bi već trebalo sa sigurnošću da znaju na koju namirnicu imaju alergiju, kao i da pitaju ili pročitaju sastav hrane. Kako odrastaju sigurno je da će odlaziti u kupovinu namirnica sa svojim roditeljima i videti kako odrasli čitaju deklaracije. Čitanje sastava je izuzetno važno za alergičare, tako da je sticanje navike i istraživanje sastava važno za vaspitanje jednog malog alergičara.

Pored saznanja o nedozvoljenim namirnicama i provere etiketa predškolac alergičar bi trebalo:

 • da prepozna sigurne proizvode;
 • da zna da se alergeni kriju i na neuobičajenim mestima;
 • da zna da dozvoljena i nedozvoljena hrana izgledaju slično.

Predškolci već mogu da razlikuju dozvoljene brendove proizvoda koje smeju da jedu, ali treba im skretati pažnju i na zabranjene proizvode na koje su alergični.

bigbamboo-blog,-kako-naučiti-decu

Školska deca

Kako rastu, deca se sažive sa različitošću kada je ishrana u pitanju, ali to ne znači da ih ne treba podsećati i stalno edukovati. U pubertetu im veoma teško pada različitost.

Ne samo da ne žele da se razlikuju od svojih vršnjaka, već pokušavaju u svim stvarima da budu isti. To pravilo važi i kada je ishrana u pitanju. Mnoga deca sa problemom u ishrani će pokušati da jedu isto ono što i njihovi drugari, pa čak i kada imaju određene reakcije. Isprobavanje nedozvoljenih namirnica i pomeranje granica u ishrani veliki su rizici za ozbiljnije alergijske reakcije.

Školska deca bi trebalo da znaju:

 • da obavezno treba da čitaju sastav na proizvodima;
 • da budu otvorena i da pitaju o alergenima kada se nalaze u kontaktu sa hranom van roditeljskog nadzora;
 • da nikada ne rizikuju;
 • da razumeju unakrsnu kontaminaciju hrane i izbegavaju kombinacije koje nisu probali;
 • da sami naprave obrok kod kuće.

Dodatni savet

Razumevanje deteta sa alergijom na hranu je ključna stvar u procesu edukacije o nedozvoljenoj hrani. Veoma je važno oslušnuti svoje dete i pratiti njegov ritam, kako bi svaka informacija koju mu dajemo, bila jasno i trajno shvaćena.

 

Autor: Snežana Šundić – Vardić, urednica portala Alergija i ja

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.