kako smanjiti količinu otpada, bigbamboo naslovna

Kako smanjiti količinu otpada i hemije ako ste roditelj? 10 saveta

Možda ste se zapitali – Kako smanjiti količinu otpada i hemije? – posebno od momenta kada ste postali roditelj. Od samog rođenja bebe i tokom celog detinjstva, dolazi do gomilanja proizvoda koji su u manjoj ili većoj meri otpad i na razne načine zagađuju prirodu.

Međutim, lepo je znati da postoji mnogo rešenja i da uvek možemo izabrati onaj koji će raditi u korist i deteta i prirode.

1.PAMUČNE PELENE I MARAMICE

Pamučne pelene su najbolja opcija zbog činjenice da su potpuno prirodne, a tu je i benefit za planetu, jer njihova ponovna upotreba radikalno smanjuje količinu otpada. Godišnje se samo u Severnoj Americi baci 3,5 miliona tona jednokratnih pelena. Ako imamo u vidu činjenicu da se one razgrađuju i do 500 godina otpuštajući razne toksine u zemlju i okolinu, onda su pamučne pelene izbor koji se sam nameće.

Isti je slučaj i sa jednokratnim maramicama, ubrusima, tupferima – koje možete zameniti zdravim, pamučnim varijantama.

bigbamboo, pamučne pelene daj daj

2.MINIMALAN BROJ PROIZVODA ZA NEGU

Mnogo krema, šampona, pudera, ulja, kupki i ostalih proizvoda za negu, bebi ne samo da nisu potrebni, nego ponekad znaju biti i štetni. Takođe, gomilanje ovih proizvoda sa sobom donosi i veliku količinu otpada koji se uglavnom ne reciklira niti razgrađuje. Zato birajte nekoliko osnovnih, po mogućstvu prirodnih sredstava za negu (šampon-kupka, kupka-ulje, sapun-šampon) i na taj način čuvajte zdravlje bebine kože i okolinu u kojoj će beba da raste.

3.KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje je fantastično. Možete ga koristiti za negu dečije kože, kose kao i u ishrani. Sirovo kokosovo ulje je i jefitnije od brendiranih bebi ulja, možete ga kupovati u višekratnoj ambalaži i tako smanjiti količinu otpada. Odlično sprečava i leči osipe kod beba, smiruje i opušta kožu i divno miriše.

bigbamboo, kokosovo ulje

4.ORGANSKA POSTELJINA I PIDŽAME

Budući da bebe i mala deca mnogo spavaju i provode dosta vremena u krevecu, najkorisnija za njih i okolinu jeste upotreba pamučne posteljine i odela za spavanje. Sintetički i jako bojeni materijali često sadrže hemikalije koje nisu zdrave za kožu bebe. Takođe, nisu zdrave ni za udisanje, a ovo se posebno odnosi na novije materijale koji sporije gore i služe kao preventiva od požara.

Zato je pamuk idealan materijal za sve stvari koje okružuju bebu, posebno u prvim mesecima života. Tada je beba najosetljivija jer se njen imunitet tek gradi. Takođe, pamuk se veoma brzo razgrađuje i ne predstavlja opasnost za okolinu.

5.IGRAČKE OD PRIRODNIH MATERIJALA

Kad god je to moguće – izbegavajte plastiku i deci poklonite igračke napravljene od prirodnih materijala. Ne samo da su zdrave i potpuno sigurne za decu i okolinu, nego su i dugotrajnije i mogu da služe generacijama dece.

bigbamboo, drvene igračke, pino

6.SREDSTVA ZA HIGIJENU

Koristite samo netoksične i blage deterdžente za pranje garderobe, igračaka i ostalih stvari za decu. Hemijski proizvodi namenjeni ovim poslovima mogu da izazovu alergije, osipe i druge probleme, a pritom uopšte nisu neophodni. Postoji mnogo proizvoda ovog tipa koja su prilagođeni deci. Možete i sami napraviti određena sredstva koristeći zdrave, prirodne sastojke: voda, limun, soda bikarbona, sirće, kesten…

7.STAKLENE FLAŠICE

Kad god je to moguće – koristite bebi flašice napravljene od stakla. Staklo je dugotrajniji materijal od plastike (naravno – ako se ne razbije), zdraviji je jer se bolje pere i steriliše i ne uzrokuje nikakve zdravstvene probleme kod dece. Staklene flašice ne predstavljaju otpad u potpunosti kao što je slučaj kod plastičnih, jer je reciklaža stakla jedna od najčešćih.

Takođe, posuđe od keramike, bambusa, metala – prirodnih materijala – uvek treba da ima prednost u odnosu na plastiku. Prvenstveno zbog zdravstvene sigurnosti, ali i zbog otpada koji proizvodi.

bigbamboo, elfi flašice za bebe

8.NASLEĐENA GARDEROBA

Kupovina garderobe bebama i maloj deci često zna biti potpuno nepotrebna, jer deca jako brzo izrastaju iz odeće i obuće koju može koristiti još neko dete. Ponovno korišćenje garderobe kod mlađeg deteta ili poklanjanje prijateljima je definitivno smanjenje otpada na više nivoa, a i ušteda koja je uvek dobrodošla roditeljima.

9.ECO FRIENDLY POSUDE ZA UŽINU

Spremanjem užine školarcima direktno utičete na smanjenje otpada koji bi nastao nakon upotrebe kupovne hrane (ambalaža, pribor za jelo). To je značajna i edukativna lekcija za decu. Takođe, užine možete pakovati u višekratne posude koje će u svakom smislu pozitivno uticati i na ishranu deteta i na okolinu. Izbegavajte pvc kese i aluminijumske i pvc folije za pakovanje užine, koje nakon upotrebe postaju otpad koji će vekovima ostati na planeti.

bigbamboo, posuda za užinu od bambusa

10.LOKALNA HRANA, BEZ GMO

Koristeći sveže namirnice proizvedene u vašoj blizini na lokalnim imanjima, ne samo da direktno podržavate zajednicu, nego i zdravije hranite vašu porodicu namirnicama kojima znate poreklo. Manja proizvodnja podrazumeva i manju upotrebu hemije, proizvodi manje otpada i uzrokuje manje problema nego što je to slučaj kod proizvodnje robe široke potrošnje.

Odlazak na lokalne markete i pijace je i divno iskustvo za decu, a treba imati na umu da tamo proizvode kupujete bez plastične ambalaže-otpada, koristeći vaše cegere, torbe i ostale višekratne posude.

 

Podelite u komentarima vaše predloge za smanjenje otpada i hemije, koje praktikujete kao roditelj.

 

Izvor – Green-mom.com; prevod i adaptacija – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.