eko novogodišnja dekoracija

NOVOGODIŠNJE EKO ideje koje će nam ulepšati praznike

Kupovina novogodišnje jelke, ukrasa, poklona, hrane… Stiže period u godini kada se najviše srećemo s problemom globalnog konzumerizma. Kako se osloboditi ove navike koja sve više ide na štetu prirode, a pritom poštovati običaje i praznična darivanja?

Evo ekoloških ideja koje mogu pomoći da se za novogodišnje praznike osećate srećno i zadovoljno.

NOVOGODIŠNJI POKLONI

Ako već koštaju nas, novogodišnji pokloni ne treba da koštaju planetu. Od kupovine polovne robe do održivih stvari i predmeta – postoji mnogo rešenja kako da i voljenima i planeti poklonimo malo ljubavi.

novogodišnje eko ideje1

– POKLONITE NEOČEKIVANO

Nema ništa bolje od poklona koji iznenadi voljene jer je potpuno suprotan od očekivanog. To mogu biti ručno oslikani predmeti, upotrebne stvari nastale reciklažom, pokloni od prirodnih materijala, umetnički radovi koje prave aktivisti, udruženja, itd. Ovakvi pokloni služe na ponos svom vlasniku jer sadrže vrednost više, onu koja nosi značajnu poruku.

– POKLON ZA PLANETU

Iako se planeta Zemlja ne nalazi na listi za darivanje, ona itekako treba našu pomoć. Vlade svih zemalja stalno pričaju o klimatskim promenama, a zapravo ništa se ne konkretno ne radi. Ali – možemo mi nešto da uradimo.

Poklonite donaciju ili sadnice nekom udruženju koje se bavi pošumljavanjem; postanite član planinarskog ili drugog društva čije su aktivnosti okrenute prirodi; pridružite se grupi koja skuplja otpad na divljim deponijama; organizujte akciju skupljanja starog papira, pet ambalaže, i sl. Ne samo da će vaš poklon ostaviti pozitivan trag u prirodi, nego ćete se i vi sjajno osećati zbog toga.

novogodišnje eko ideje2
Mladi su zakon – ŠtaNamTeško – volonterska akcija na Gradcu

– BESPLATNI POKLONI

Zašto trošiti novac, ako nije potrebno? Možda je ponekad poklon koji se ne kupuje korisniji? To može biti masaža, topla kupka sa svećama, dozvola gledanja televizije ceo dan (za decu), zajedničko pravljenje testa, kolača, odlazak u bioskop, čuvanje dece prijatelja, deljenje znanja kroz poklon radionicu, itd.

– EKO LIDER NA POSLU

Postanite eko lider među svojim kolegama, učenicima, saradnicima – tako što ćete ličnim primerom pokazati da koristite višekratne šolje, dolazite biciklom na posao, skupljate plastičnu ambalažu, donosite zdravu užinu od kuće… i na taj način motivisati i druge da u Novoj godini pokušaju slično ili isto. Biće vam zahvalni na ovom neprocenjivom poklonu, i oni i planeta.

novogodišnje eko ideje9

NOVOGODIŠNJE JELKE

Svake godine broj kupljenih prirodnih i veštačkih jelki meri se milionima. Nakon praznika, veliki procenat ovih jelki postane otpad, zato je korisno razmotriti načine kako da ne doprinosimo ovoj statistici.

bigbamboo eko novogodišnje ideje

– IZNAJMITE JELKU

Ukoliko se u vašoj sredini (garden centri, rasadnici, veleprodaje) pruža mogućnost iznajmljivanja novogodišnje jelke – zašto je ne iskoristiti? Ovo je super opcija za prirodu, ali i za ljude koji nemaju prostora za čuvanje jelke tokom godine, koji se često sele, koji žele da svake godine menjaju izgled svoje jelke, itd.

– KORISTITE/UZGAJAJTE  SVOJU JELKU

Ukoliko imate jelku/borić ili drugo zimzeleno/ukrasno drvo u saksiji – ono može biti vaša novogodišnja jelka. Najveći prirodoljupci će uvek reći da nema lepše jelke od prirodne, a toplina, miris i rustičnost koju unosi u dom –zaista potvrđuju ovu tezu.

novogodišnje jelke
foto – gardenbargains.com

– ČUVANJE I ODRŽAVANJE VEŠTAČKE JELKE

Ako već imate veštačku jelku i koristite je godinama, dužem trajanju doprineće redovno brisanje prašine ili pranje nakon upotrebe, čuvanje u adekvatnim uslovima i pažljivo rukovanje prilikom kićenja i sklapanja.

– PRIRODNE NOVOGODIŠNJE JELKE

Kada nabavljate prirodnu jelku – veoma je važno da planirate i njenu budućnost: da li ćete je zasaditi u saksiju, dvorište, pokloniti prijateljima ili odložiti u kompost? Kako se prirodna jelka u sobnim uslovima ne bi osušila i njene iglice otpale, potrebno je redovno osvežavati kapljicama vode tokom prazničnog perioda i zalivati njen busen koji se nalazi u adekvatnoj posudi.

– RECIKLAŽA PRIRODNE JELKE

Ako nemate uslove za sadnju prirodne jelke s busenom ili ne znate šta da radite sa prirodnom jelkom bez korena, postoji rešenje. Sve više udruženja i firmi nudi mogućnost reciklaže prirodnih jelki, a ona se sastoji u sadnji onih sa busenom ili korišćenju jelki bez korena za kompost ili drugu namenu. U Srbiji mogućnost sadnje jelki s busenom nudi ŠUMA PEVA udruženje, a uvek se možete obratiti i lokalnim ustanovama koje se bave javnim zelenilom.

šuma peva

Prirodna stabla jelke će uvek dobro doći i proizvođačima malča i komposta kojima ih takođe možete ponuditi.

HRANA

Kako bismo ugodili i prazničnom apetitu i prirodi, svečana trpeza može sadržati manje mesa, više povrća i biti obogaćena organskim proizvodima. Birajte poslastice koje sadrže prirodne sastojke, jednostavne su za pripremu bez velikog utroška materijala i elektične energije.

novogodišnje eko ideje6
foto – Medenjak iz snova

Pri kupovini, koristite torbe i korpe od prirodnih materijala, višekratne kese za merenje, kupujte na pijaci od lokalaca i samo onoliko namirnica koliko je zaista potrebno. Što manje hrane ostane, manje će se baciti. Prilikom pripreme hrane, ne zaboravite na kompostiranje.

Svu hranu koja se ne potroši za praznike možete sačuvati u zamrzivaču ili pokloniti onima koji će joj se obradovati.

DEKORACIJA

Svi volimo prazničnu dekoraciju i lepo ukrašene poklone, zar ne? Volimo i čestitke, posebno ručno pravljene. Nažalost, gotovo sva ova dekoracija sadrži plastiku i nakon praznika postaje otpad. Zato se možemo potruditi i sami napraviti i ukrase i čestitke od organskih materijala ili putem reciklaže.

Šišarke, grančice, suvo cveće i voće, tkanina, drveni ukrasi, kartoni, papiri… uz malo mašte mogu postati prelepa dekoracija za novogodišnje jelke i naše domove.

novogodišnju jelku
foto – shekeepsalovelyhome.com

– RECIKLIRANI PAPIR

Većina ukrasnog papira koji se u ogromnim količinama troši za praznike – sadrži plastiku. Zato od sada poklone možemo pakovati u reciklirani papir, ukrasiti ga koncem, kanapima, grančicama, listovima, sušenim voćem, medenjacima… Ovako upakovani pokloni imaju posebnu draž i odišu pažnjom i eko porukom.

– POKLON KAO PAKOVANJE

Ako ste za darivanje odabrali dva poklona, jedan možete spakovati u drugi. Ova super ideja moguća je u situacijama kada je jedan od poklona marama, šal, rukavice, kapa, torba, šolja… sve što može da obuhvati drugi poklon i bude njegovo pakovanje. Za kompletno pakovanje potrebni su još samo mašna ili kanap koji će da učvrste ili dekorišu ovaj poklon.

novogodišnje eko ideje7
foto – simoneleblanc.com

Nadamo se da će vam ovi predlozi biti od koristi i inspiracija da predstojeće novogodišnje praznike provedete srećni i zadovoljni zbog ličnih eko postupaka. Srećna NOVA EKO GODINA!

 

Koja vam se ideja najviše svidela?

Podelite u komentaru i vaš eko predlog za proslavu novogodišnjih praznika.

 

Izvor – friendsfortheearth.uk, prevod i adaptacija – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

2 komentara
 1. Danijela
  Danijela says:

  Od starih časopisa i kataloga ovih dana pravim jelke sa decom. Može se ukrasiti iseckanim ukrasima, cirkonima, poprskati sprejem u boji. Iskoristio tako stare časopise za dekoraciju i opustimo se dok savija o listove.

  Odgovori
  • Jelena
   Jelena says:

   Bravo Danijela. Verujemo da ste se lepo zabavljali praveći novogodišnju dekoraciju od papira i pritom dali dobar primer deci kako od starog nastaje novo. Želimo vam srećnu Novu godinu. :)

   Odgovori

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.