BigBamBoo - Pasirate deci hranu i posle izrastanja zubica - beba 01

Pasirate deci hranu i posle izrastanja zubića? Evo zašto je vazno da to NE RADITE!

Od momenta kada dete dobije prve zubiće, polako treba smanjivati pasiranje i pretvaranje namirnica u kaše. Sa ovim postupcima treba potpuno prestati čim detetu izrastu svi zubići, kada bi trebalo da počne aktivna upotreba i potpuno prirodna funkcija zubnog aparata i usta, primarnih organa sistema za varenje.

Zbog čega nije dobro pasirati i usitnjavati hranu deci kojoj su izrasli zubići?

 

Dugo hranjenje deteta pasiranom i usitnjenom hranom usporava i zaustavlja razvoj žvakanja, što može dovesti do usporavanja brojnih razvojnih procesa, veoma važnih za sveukupni razvoj deteta.

Evo zađto je važno da deca SAMOSTALNO ŽVAĆU:

1. ŽVAKANJE POTPOMAŽE RANI INTELEKTUALNI RAZVOJ

Žvakanje hrane kod dece pokreće razvoj fine motorike lica, koji se neminovno usporava ako deca stalno ili dugo konzumiraju blendanu/usitnjenu hranu.

Dok dete žvaće, pokreću se brojni mišići lica koji su u direktnoj vezi sa nervnim sistemom i formiranjem određenih centara u kori velikog mozga. Žvakanje je deo aktivnosti ranog razvojnog perioda koje su odgovorne za stvaranje sinapsi – veza između nervnih ćelija koje čine neuronsku mrežu – osnovu za stvaranje intelektualnog razvoja.

BigBamBoo - Pasirate deci hranu i posle izrastanja zubica - beba 01

2. ŽVAKANJE ČISTI DEČIJE ZUBIĆE

Hrana koju dete žvaće čisti eventualne nečistoće nataložene na njegove zubiće. Te nečistoće su uglavnom razložena hrana puna bakterija, koja nataložena na mlečne zubiće predstavlja potencijalni rizik za njihovo kvarenje.

Naravno da žvakanje neće potpuno očistiti dečije zubiće, ali će doprineti ovom procesu, što nije slučaj ukoliko dete samo guta kašastu ili usitnjenu hranu.

3. ŽVAKANJE AKTIVIRA PLJUVAČNE ŽLEZDE

Iako su pljuvačne žlezde konstantno aktivne, najveće lučenje pljuvačke se dešava upravo u toku žvakanja. Pljuvačka je veoma korisna za prve zalogaje čvrste hrane, jer ih omekšava i ubrzava njihovo razlaganje u daljem procesu varenja.

Nedostatak žvakanja automatski znači i manje pljuvačke, sporije prirodno usitnjavanje hrane u ustima i sporije razlaganje u svim ostalim organima za varenje. Ukoliko dete ne nauči da žvaće i tako koristi ulogu pljuvačke, u kasnijem periodu kada počne da da jede čvrstu hranu – može doći do mučnine, povraćanja, bolova u želucu i stomaku, tvrde stolice, opstipacije, itd., jer će je dete više gutati nego žvakati. Jer je tako naučeno.

4. ŽVAKANJE POTPOMAŽE SOCIJALIZACIJU DETETA

Deca koja na vreme počnu žvakanje čvrste hrane i jedu „kao i veliki“, na vreme svoje obroke započinju za stolom gde stiču osnovnu kulturu ponašanja, uče od odraslih kako se koristi pribor za jelo, kako se pravilno jede, šta koje jelo predstavlja (supa, meso, dezert), uče nazive i izgovor imena namirnica, učestvuju u razgovoru ostalih za stolom, što sveukupno doprinosi povezivanju sa ljudima  i predstavlja veoma važnu edukaciju koja se stiče baš u ovom, najranijem periodu života.

Usitnjeni, kašasti obrok za decu koji se zasniva na gutanju, traje kratko i ne zahteva obavezno okupljanje oko stola sa ostalim ukućanima, što može da uskrati više nego korisnu komunikaciju sa odraslima i uspori proces socijalizacije.

BigBamBoo - Pasirate deci hranu i posle izrastanja zubica - porodica za stolom 02

 5. ŽVAKANJE UBRZAVA RAZVOJ GOVORA

Aktivan rad mišića lica i jezika uz rast i korišćenje zubića –  uveliko pomaže razvoju govora kod dece. Ukoliko je usni aparat razvijen, veće su šanse da svi glasovi budu pravilno naučeni i izgovarani.

Ukoliko se aktivnost usta svodi samo na gutanje kašaste hrane, ceo proces razvoja govora ide sporijim tokom. Neaktivni mišići – sporiji razvoj.

6. ŽVAKANJE OLAKŠAVA BORAVAK DETETA U VRTIĆU

Deca koja nisu navikla na čvrstu hranu, u vrtiću imaju problema sa ishranom dok se ne naviknu na novu kuhinju i nova pravila. Odbijanje hrane i ustajanje od stola – redovno je ponašanje dece koja su naviknuta na pasirane i sitno seckane obroke. Dok ne usvoje nova pravila, deca ponekad ostaju gladna i razdražljiva, uplakana ili tužna, što može otežati proces adaptacije i volje za odlazak u vrtić.

Blagovremeno učenje deteta da žvaće potpomaže ugodniji i prijatniji boravak deteta u vrtiću i njegov aktivan pristup svim vaspitno-obrazovnim procesima koje dete najbolje usvaja ako je sito.

BigBamBoo - Pasirate deci hranu i posle izrastanja zubica - vrtic 03

7. ŽVAKANJE POMAŽE DETETU DA UPOZNA NAMIRNICE

Mnoga deca, kojoj je dugo davana kašasta i usitnjena hrana, odbijaju mnoge namirnice u čvrstom obliku koje im se nude u kasnijem periodu. Ovo ponašanje je potpuno očekivano, jer deca nisu na vreme upoznata sa mnogobrojnim ukusima brojnih namirnica u čvrstom stanju, nego su im one servirane blendane, često pomešane sa još nekom namirnicom.

Blendanje jedne ili više namirnica menja ukus koji one imaju u prvobitno spremljenom obliku i dete nema ni šansu da ih upozna. Budući da su deca „robovi navika“, ona ne vole da eksperimentišu sa ukusima i uvek biraju ono što im je poznato i sigurno. Posebno u ranom periodu, kada tek uče da jedu.

8. ŽVAKANJE UBRZAVA SAMOSTALNO HRANJENJE

Ukoliko je dete na vreme naučilo da žvaće, velika je verovatnoća da će zavoleti veliki broj namirnica i brže poželeti da ih samo uzima iz tanjira. Ovako stečena emotivna i hedonistička veza može ubrzati učenje korišćenja pribora za jelo, te olakšati i detetu i roditeljima proces hranjenja.

BigBamBoo - Pasirate deci hranu i posle izrastanja zubica - casa i tanjir 04

Možda na prvi pogled ne deluje štetno i zabrinjavajuće, ali dugo pasiranje i usitnjavanje hrane može dovesti do raznih razvojnih grešaka i poremećaja kod dece, koje je u kasnijem periodu detinjstva teško ispraviti.

Zbog toga je važno roditeljsku brigu i pažnju usmeriti samo ka onim aktivnostima koje podstiču i razvijaju detetov fizički i intelektualni razvoj, kao i ostale razvojne procese koji ga osnažuju kao ljudsko biće. To su pre svega prirodni procesi razvoja koji su uvek usmereni u korist dece.

 

Podelite sa nama i drugim roditeljima vaša iskustva:

  • da li ste i vi grešili u ovakvom procesu hranjenja ili ste na vreme upoznali sve benefite žvakanje hrane?
  • koje savete biste dali roditeljima koji se trude da isprave svoju grešku?

 

 Autorka – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.