Prelepa uskršnja dekoracija (koju jedva čekamo da probamo)
Na bogatoj uskršnjoj trpezi često se nalazi i jestiva dekoracija u kojoj svi uživaju, a posebno naši najmlađi. Možemo je spremati za sam dan Uskrsa, ali i nakon njega (posebno ako nam ostane dosta kuvanih jaja koja bi trebalo iskoristiti). Uživajte u pripremi zajedno sa decom i prijatno!
ZEKA PALAČINKA
Potrebno
polovina zrelije banane, jedno jaje, oko 4 kašike brašna, oko 1 dl vode, malo kokosovog ulja, voće za dekoraciju
Priprema
Izgnječiti bananu, dodati jaje i brašno, izmešati i naliti vode do odgovarajuće gustine za palačinke. Tiganj podmazati sa malo kokosovog ulja i peći par minuta svaku stranu na laganijoj vatri. Dekorisati po sopstvenoj inspiraciji ili našem primeru.
PORODICA PILIĆA
Potrebno
broj jaja po želji (svako jaje je jedno pile), grčki jogurt, jedna šargarepa, povrće za dekoraciju
Priprema
Tvrdo skuvana jaja očistiti i odseći gornji deo, kao da ste im „skinuli kapu“. Izvaditi žumanca u jednu posudu, dodati grčki jogurt i skuvanu šargarepu, sve dobro sjediniti i ovom smesom napuniti belanca. Vratiti „kapicu” i dodatno dekorisati jaja po želji.
Evo još jedne jednostavne i brze za spremanje ideje, a veoma efektnog izgleda na uskršnjoj trpezi. Od kolutova šargarepe napravite „kreste“ za piliće, spremite zrna bibera za oči i pilići su tu!
PUNJENE ŠARGAREPE
Priprema
Verujem da svi imate svoj omiljeni recept za kiflice, izaberite taj, samo što umesto klasičnog umotavanja kiflica, testo isecite na tračice, motajte oko duguljastog kalupa da liči na fišek, premažite dobro sa žumancem, ispecite u rerni i punite nadevom po želji. Naš predlog je mladi sir pomešan sa kuvanim batatom i brokolijem.
Sa ovim ili sličnim filom se mogu puniti i kuvana jaja koja ćemo sa drškom peršuna pretvoriti u prelepe, dekorativne korpice.
USKRŠNJI KOLAČIĆI
Potrebno
300 g brašna, 100 g maslaca, 3 kašike meda, 3 kašike kokosovog šećera, 1 jaje, prstohvat soli, prašak za pecivo, kašičica cejlonskog cimeta, pola izrendane kore pomorandže
Priprema
Suve sastojke pomešati u činiji, dodati omekšao maslac, zatim med i narandžinu koru. Umesite rukama (možete uključiti i mališane u mešanje) pa dodajte jaje i nastavite da mesite, po potrebi dodajte još malo brašna. Kada dobijete mekano testo koje se ne lepi za ruke, stavite ga u foliju i odložite u frižider na par sati. Testo izvadite iz frižidera i ostavite ga pola sata da omekša, a zatim oklagijom istanjite na željenu debljinu. Kalupima vadite kolačiće i pecite.
Postoje razni načini za ukrašavanje ovih kolačića, izaberite koji vam najviše odgovara i zabavljajte se ukrašavajući.
Napomena – kolačići nisu pogodni ze decu mlađu od godinu dana, zbog meda
ZEKA JAJE ZA SVAKI DAN
Obrok koji sadrži kuvano jaje uvek možemo da pretvorimo u iznenađenje za naše najmlađe. U samo nekoliko poteza jaje će se pretvoriti u zeku, a kuvana šargarepa i paradajz u dekoraciju koja će sa slašću biti pojedena.
Uključivanjem dece u pripremu hrane razvijate njihovu maštu, izazivate pozitivne emocije (kako kod njih, tako i kod vas), provodite više vremena zajedno i to su sve čari praznika. Ne bi trebalo da ih se odričemo ni običnim danima, jer svaki dan je praznik ukoliko imate decu u vašem domu.
Autor teksta: Marina Milanović, diplomirani nutricionisata – dijetetičar
*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brenda, podložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika
Ostavite komentar
Želite da se pridružite diskusiji?Budite slobodni da se pridružite!