zero waste izumi, bigbamboo sajt

Sjajni ZERO WASTE IZUMI za koje želimo da nam postanu svakodnevica

Sjajni zero waste izumi svakoga dana raduju ljubitelje prirode i života usklađenog s njom. Predstavljamo vam 15 eko ideja koje će – nadamo se – brzo postati uobičajeni deo i naše svakodnevice.

ZERO WASTE PRODAVNICE 

Iako ideja deluje veoma jednostavna, prodavnice u kojima se roba nalazi u rinfuzi i bez pakovanja, nisu tako česta pojava kakva bi trebalo da budu. Pored marketinškog dela koji je važna prepreka ovoj praksi, tu su i brojni zakoni koji koče otvaranje većeg broja ovakvih prodavnica. Predstavljamo primer ove odlične prakse – ŠPAJZA – prodavnicu koja posluje u Rijeci (Republika Hrvatska), a koju vode dve mlade devojke, velike zaljubljenice u prirodu.

Špajza

Dvije Riječanke, zaljubljenice u ekologiju, odlučile su aktivizam pretvoriti u biznis pokrenuvši prvu "zero-waste" prodavnicu u Rijeci.#AJB #AJBvideo #ajbalkans #Croatia #Rijeka #Hrvatska #zerowaste #environment

Gepostet von AJBvideo am Montag, 21. Oktober 2019

POTPUNO RAZGRADIVE „NAJLON“ KESE

Prve potpuno zdrave za planetu najlon kese stvorene su na Baliju, od korenja biljke KASAVA koja se koristi u ishrani, a veoma je bogata tapioka skrobom. Ove kese su napravljene bez ikakvih primesa veštačkog porekla, veoma brzo se mogu rastvoriti u vodi i predstavljaju veliku šansu za oslobađanje planete od plastičnih kesa.

SINGLE-USE BAGS THAT VANISH IN WATER

Bye bye plastic!👋Indonesians have invented awesome eco-friendly biodegradable bags 💚

Gepostet von Waste-Ed am Montag, 5. August 2019

SAPUNI ZA RUČNO PRANJE SUDOVA

Pored sve većeg broja prirodnih sapuna za ličnu higijenu, sapuni polako počinju da zamenjuju i veštačke deterdžente koji se koriste u domaćinstvu. Jedan od njih je i sapun RIBEŽ, potpuno zero waste proizvod koji niti u jednom segmentu ne šteti okolini. Kako izgleda pranje sudova sa njim, možete pogledati u OVOM videu.

zero waste izumi, bigbamboo 2, ribež

PASTA ZA ZUBE – U TABLETICAMA

Devojka po imenu Lindsay McCormick osnivač je brenda BITE TOOTHPASTE koji proizvodi pastu za zube u tableticama. Osnovna ideja brenda jeste smanjenje plastičnog pakovanja klasične paste za zube koje se godišnje proizvede više od jednog biliona, a koje završi kao smeće u prirodi. Takođe, Linsday je želela da svetu ponudi potpuno zdravu pastu za zube, napravljenu samo od prirodnih sirovina.

ZERO WASTE ŠAMPON U KUGLICAMA

Da li biste voleli da umesto šampona u plastičnoj ambalaži koji trošimo u velikim količinama, koristite zero waste kuglice za pranje kose? Ovu mogućnost pruža NOHBO BALLS – prirodan šampon koji se nalazi u obliku kuglica napravljenih od eko sirovina i pakovanih u eko ambalažu. Vrlo lako se koristi, pogledajte.

SAPUN KOJI JE U ISTO VREME I KUTIJA ZA ŠAMPON

Nemačka dizajnerka Jonna Breitenhuber osmislila je sapun u kojem se nalazi šampon. Ovaj proizvod je potpuno prirodan i više nego praktičan, jer se može iskoristiti u potpunosti. Pogledajte video, izuzetno je zanimljiv.

ZERO WASTE TEST ZA TRUDNOĆU

Bethany Edwards je osmislila eko test za trudnoću napravljen od papira, sa svim razgradljivim komponentama. Brend ovih eko testova se zove Lia i ženama pruža više intimnosti, jer može da se baci u wc šolju i rastvori u vodi, bez brige o zagađivanju i stvaranju otpada.

KANTA ZA OTPAD SA VODENIH POVRŠINA

Dva australijska surfera su došla na ideju da bi se i u moru mogle postaviti kante za smeće. Ove kante se nazivaju SEABINS i uz pomoć pumpi na solarni pogon uvlače u sebe sav otpad koji pluta po površini vode.

JESTIVE „FLAŠICE“ VODE

Naučnici su od morske trave stvorili „vodene kapsule“ u kojima se nalazi voda za piće, a koje imaju za cilj smanjenje upotrebe plastične ambalaže za vodu. Kako se konzumiraju ove „vodene kapsule“ – pogledajte u videu.

OBUĆA OD ŠEĆERA (ŠEĆERNE TRSKE)

SweetFoam je naziv materijala koji je napravljen 2018. godine od ostataka šećerne trske koji se bacaju pri masovnoj upotrebi. Ovaj materijal je delo brenda Airbirds –grupe eko entuzijasta koji rade kao startap kompanija i koji osvajaju svet svojim ekološkim japankama. Plan je da SweetFoam postane deo raznih vrsta obuće, a slogan ovog brenda je „OBUĆA OD ŠEĆERA“. Pored japanki od šećerne trske, ova kompanija pravi i patike od vune i druge ekološke proizvode. Više o njihovom radu možete pročitati OVDE.

Sweetfoam is coming back!

Remember a few months ago when we told you about SweetFoam™, our latest material innovation? In case you need a refresher – SweetFoam™ is a new outsole material made with the world’s first carbon negative green EVA. Its main ingredient is Brazilian sugarcane™, which we think is pretty sweet. This past summer (or winter for our friends down South) we turned SweetFoam™ into Sugar Zeffers. This week, SweetFoam™ is coming back – but in a whole new way and style. Any guesses? #weareallbirds

Gepostet von Allbirds am Montag, 12. November 2018

KROV KOJI SMANJUJE KONCENTRACIJU SMOGA

Američka kompanija 3M, reciklirajući gumu, tetrapak ambalažu i drugi otpad, kreirala je specijalan materijal za pokrivanje krovova koji ima sposobnost da smanjuje količinu smoga u vazduhu koji dolazi u kontakt sa krovom. U ovom materijalu se nalaze granule koje u dodiru sa sunčevom svetlošću smog pretvaraju u jone rastvorljive u vodi, koji se speru uz pomoć rose, kiše ili snega. Na taj način, krov postaje poput štita za smog – najvećeg zagađivača urbanih sredina. Inspiracija za ovaj izum bilo je drveće i njegova funkcija pri prečišćavanju vazduha.

 

VETRO TURBINE ZA DOMAĆINSTVA

U toku je pilot projekat firme SEMTIVE, koji proučava vrednost NEMOI VETRO TURBINA koje se jednostavno montiraju na krov kuće i proizvode struju za domaćinstvo koristeći snagu vetra. Praktično, ekonomično rešenje koje stvara ekološku, čistu energiju. Nadamo se da će ideja zaživeti i dobiti i zakonske okvire za slobodno korišćenje.

JESTIVE, ZERO WASTE KAŠIKE

Jednokratne kašike koje koriste brojni restorani širom sveta, jedan su od eko problema današnjice jer nakon kratke upotrebe brzo postaju otpad. Kako bi se ova praksa smanjila, Indijac Narayana Peesapathy stvorio je jestive kašike. Napravljene su od brašna biljke jovar, riže i pšenice i mogu biti slatke i slane. Ne sadrže veštačke komponente i potpuno su biorazgradive.

Prikazane ideje pokazuju koliko malo treba da se i savremeni način života uskladi sa prirodom i smanji količina otpada. Verujemo da će sve ove ideje dobiti široku primenu, postati standard i motivisati pojedince i kompanije da rade na usavršavanju svojih proizvoda po zero waste principu. Mi smo tu da ih podržimo tako što ćemo kad god je to moguće – uvek praviti „zeleni“ izbor.

 

Da li biste koristili neke od ovih proizvoda/izuma?
Koji je vaš favorit?
Podelite u komentaru zero waste primer proizvoda koji je vas oduševio, a da nije naveden u tekstu.

 

O novim zero waste izumima možete se redovno informisati na fb stranici Za manje smeća i više sreće.

 

Autor: Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.