bigbamboo, bambus

Zašto se bambus zove – BAMBUS?

Čudesne prirodne osobine bambusa čine ga jednom od najprepoznatljivijih biljaka sveta. Takođe, i njegovo ime je veoma zanimljivo. Zbog zvučnosti i istog oblika koji se izgovara u svim delovima sveta, retko ko može da ga čuje, a potom zaboravi.

KAKO JE BAMBUS DOBIO IME?

Postoje dve priče o nastanku reči BAMBUS, i obe potiču sa područja Malezije.

Prva priča kaže da je reč BAMBUS nastala kombinacijom reči “mambu” koja je nastala u starom dravidskom jeziku kojim se najviše služe Maležani, i reči “bamboes” koju su upotrebljavali i u taj deo sveta doneli tadašnji kolonisti Holanđani, krajem 16. veka. Po ovoj priči, reč BAMBUS je nastala upravo u tom periodu, između 1590. i 1600.godine.

MAMBU + BAMBOES =BAMBOO (BAMBUS)

bigbamboo,-bambus

Druga priča datira iz još ranijeg perioda i kaže da je prvobitna malezijska reč MAMBU u stvari glasila BAMBU, te da je nastala zbog zvuka koji se čuje pri paljenju bambusa.

Naime, pri zagrevanju bambusa, topao vazduh unutar šupljih stabala čini da se taj prostor širi i prouzrokuje pucanje praćeno jakim eksplozijama. Te eksplozije podsećaju na zvuk bam-bam, stoga se veruje da su upravo one izvor naziva ove čudesne biljke.

 

Koja god od ove dve zanimljive priče krije istinu, činjenica je da se posebnost biljke bambusa i njenih vrhunskih karakteristika prenela i na njeno ime.

Priroda se na sve načine stara da je ne zaboravimo, da se lako setimo onoga što je vredno i što može u svakom periodu našeg života da nam bude od velike koristi.

 

Autor – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

*autorski tekst u vlasništvu BigBamBoo brendapodložan zaštiti autorskih prava uz zabranu korišćenja bez pismene dozvole vlasnika

 

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.