zdravstveno-sigurna-hrana,-bigbamboo-sajt

Zdravstveno SIGURNA HRANA: 11 saveta za čuvanje i pripremu

Zdravstveno sigurna hrana je jedan od najvažnijih načina čuvanja zdravlja, posebno u periodima u kojima je pojačana zastupljenost infekcija i masovnih oboljenja (grip i ostale lako prelazne bolesti).

Donosimo vam 11 saveta kako da proces spremanja i čuvanja hrane dovedemo do visokog nivoa higijenske i zdravstvene sigurnosti.

1. PRANJE RUKU

Prvi i osnovni savet u vezi svih procesa kada je hrana u pitanju jeste – pranje ruku. Čiste ruke svih koji su u kontaktu sa hranom direktno znači i manje bakterija, virusa i nečistoća uopšte. Čiste ruke su važne kako za kontakt sa namirnicama, tako i svom opremom koju koristimo pri pripremanju hrane. Pre kontakta sa hranom i kuhinjskim priborom, preporučuje se pranje ruku sapunom, pod mlazom vode, u trajanju od najmanje 20 sekundi.

2. HRANU PRIPREMAJU SAMO ZDRAVE OSOBE

Osoba koja ima i najmanji znak virusnog ili bakteriološkog oboljenja, ne bi trebalo da boravi u kuhinji, sprema i služi namirnice za porodicu ili veći broj ljudi (majke, osoblje u restoranima). Ova oboljenja se vrlo lako putem hrane mogu preneti svima koji će tu hranu konzumirati.

zdravstveno-sigurna-hrana,-bigbamboo-5

3. UPOTREBA RUKAVICA

Ako u kuhinji koristite jednokratne rukavice, vodite računa da ih redovno menjate i odlažete na mesto predviđeno za tu namenu.

4. PRANJE NAMIRNICA

Perite namirnice temeljno i detaljno, bez obzira da li ćete ih guliti u toku pripreme. Po pravilu, sve namirnice bi trebalo da budu oprane, jer se u suprotnom povećava rizik od širenja bakterija ili virusa među namirnicama, kao i sa površine u unutrašnjost. Namirnice se peru pod mlazom tekuće vode uz detaljno pranje svih delova. Držanje namirnica u stajaćoj vodi nema efekta ukoliko se nakon toga ne operu pod mlazom vode.

Ako praktikujete držanje namirnica u rastvorima vode i određenih supstanci (soda bikarbona, kiseline) budite veoma obazrivi jer ovaj tip čišćenja može da ima i nuspojave.

zdravstveno-sigurna-hrana,-bigbamboo-4

5. KUVANJE NA PREPORUČENIM TEMPERATURAMA

Temperatura je definitivno jedan od imperativa pri spremanju hrane, posebno mesnih namirnica. Uvek treba poštovati preporučene vrednosti jer od njih zavisi kvalitetna termička obrada namirnica, a samim tim i zdravstvena sigurnost. Takođe, važno je ravnomerno spremanje mesa sa svih strana i na svim delovima, kako ne bi došlo do mešanja termički obrađenih i sirovih delova.

6. KONTAMINACIJA MEŠANJEM

Kontaminaciju namirnica možemo izbeći i tako što ćemo razdvajati sirove od obrađenih namirnica. Trebalo bi imati posebne daske za sečenje, noževe i ostali kuhinjski pribor za sirove, i poseban za obrađene namirnice. Takođe, ova preporuka se odnosi i na čuvanje namirnica u frižideru, gde bi trebalo poštovati sledeći redosled od najviše do najniže police: kuvane i pečene namirnice, voće i povrće, riba i morski plodovi, govedina/svinjetina, mleveno meso i piletina na najnižoj polici.

zdravstveno-sigurna-hrana,-bigbamboo-1

7. ČUVANJE HRANE NA ODREĐENOJ TEMPERATURI

Sve vrste namirnica imaju preporučenu temperaturu na kojoj će se najbolje očuvati svežim i zdravstveno sigurnim. Jagode, salata, sir, višnje, pečurke, meso… bi uvek trebalo čuvati u frižideru, dok su ananas, banane, citrusi, luk ili lubenice – namirnice koje izvestan period mogu da se održe sigurnim i na sobnoj temperaturi. Takođe, namirnice nikada ne treba čuvati na podu, a ako u frižideru čuvate hranu za bebu, korisno je u njemu imati i termometar, radi dodatne provere temperature.

8. HIGIJENA OKRUŽENJA

Svi predmeti koje koristimo pri pripremi hrane, posuđe, sve radne površine kao i frižider i zamrzivač – trebalo bi redovno održavati čistim i urednim. Higijena okruženja jednako je važna kao i higijena samih namirnica.

zdravstveno-sigurna-hrana,-bigbamboo-3

9. ROK TRAJANJA

Pri kupovini i pri korišćenju pakovanih namirnica, uvek je potrebno voditi računa o roku trajanja. Posebno ako kupujemo unapred veće količine ili kupujemo proizvode na akcijama. Ne treba rizikovati sa krajnjim datumima i sigurnije je baciti određene proizvode, nego ih koristiti u poslednjim danima roka naznačenog na pakovanju.

10. „ZONA OPASNOSTI“

Industrija hrane koristi termin „zona opasnosti“ za temperaturni period između 4 i 60 stepeni Celzijusa. U njemu se bakterije (poput salmonele) ubrzano šire i to za vreme od nepunih 20 minuta. Ovaj termin se odnosi prvenstveno za namirnice koje zahtevaju čuvanje u frižideru (mleko, mlečni proizvodi, meso, riba, morski plodovi).

Zbog temperaturne razlike i osetljivosti određenih namirnica, hranu koju izvadimo iz frižidera, ne bi trebalo držati na sobnoj temperaturi duže od sat ili dva. Ovo pravilo se odnosi i na kuvana jela kao što su supe i čorbe, odresci, itd.

zdravstveno-sigurna-hrana,-bigbamboo-2

11. BAKTERIJE

Iako hladna mesta za čuvanje hrane (kao što je frižider) imaju veliku ulogu u čuvanju svežine i ispravnosti namirnica, u njima ipak može doći do širenja bakterija. Zato je potrebno proveravati sadržaj frižidera i redovno ga osobađati lako kvarljive hrane.

Koliko su bakterije otporne govori i podatak da hladno okruženje sa temperaturom od 0°C i nižom, kao što je zamrzivač, nije mesto na kojem će bakterije nestati, ali jeste mesto koje će zaustaviti njihovo razmnožavanje. Sigurna temperatura koja uništava bakterije je toplota od 60 i više stepeni Celzijusa.

 

 

Podelite u komentarima i vaše predloge za čuvanje i pripremu zdravstveno sigurne hrane.

 

Izvor – gofoodservice.com, adaptacija – Jelena Kovinčić, vaspitač, urednica bloga Mamino blago

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.